20 Nisan 2017 Perşembe

İstanbul'da Japon Kiraz Ağaçları

Bahar bir üşüten bir ısıtan; bir güneşli bir yağmurlu haliyle kendini hissettiriyor. Kuşlar cıvıl cıvıl. Ağaçlar çiçek açıyor, doğa güzelliğini göstermeye başlıyor. Erguvanlar, manolyalar, leylaklar, mor salkımlar, erik ağaçları  vb. ile birlikte çiçekler de coşuyor. Nisan kısa süreli lalelerin, sümbüllerin ve papatyanın da zamanı. İstanbul'un parkları, bahçeleri, yol kenarları her renkten lalelerle dolup taşıyor.  Mart sonundan Nisan sonuna kadar en sevdiğim ağaçlar sakuralar elbette 🌳. En açık tonlarından en koyu tonuna kadar pembe, sarı ve beyaz çiçek açan kiraz ağaçları... Japonya'ya özgü bu ağaçların 600'den fazla çeşidi var. Bu bahar da Baltalimanı Japon Bahçesi, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Göztepe 60. Yıl Parkı'nda onlara kavuştum. Bol bol seyrettim. Pembe ve beyaz çiçeklerinin altından gökyüzünün maviliğine bakarken huzurlu ve mutlu oldum. Gözümü güzelliklerinden alamadım. Çiçeklerin yaprakları ahenkle yüzüme dökülürken -🌸 pembe ve beyaz ipeksi yağmur altında 🌸- tatlı bir hüzünle birlikte Japonların 'Hanami' dedikleri geleneklerine hayranlık duydum.

Masalımsı ağaçlar  kutsal sayıldığı ve kültürel bir simge haline dönüştüğü anavatanı Japonya dışında Avustralya, Hindistan, Çin, Brezilya, Türkiye, ABD, Hollanda, Almanya, İngiltere ve Güney Kore'de de yetiştiriliyor. Sakura'ların Kanzan, Fugenzo, Shogetsu, Benitemari, Shibayama, Kizakura, Yokihi, Otemari, Kodemari, Yoshino, Shidarezakura, Somei Yoshino, Yamazakura, Kanzakura, Ichiyo, Ukon, Yaezakura vb. çeşitleri bulunuyor. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde Shidarezakura -ağlayan kiraz çiçeği- ve Ertuğrul Adası bölümünde pembe yapraklı Yamazakura ağaçları yer alıyor.

Baltalimanı Japon Bahçesi ve Göztepe 60. Yıl Parkı'ındakiler ponpon veya pamuksu büyük pembe çiçekleriyle  sanırım -süs kirazı- Kanzan  ve Yaezakura. Japon bahçesinde ayrıca beyaz çiçekli 3-4 ağaç da -Yoshino kirazı- olağanüstü bir görünüme sahip. Nisan'ın ilk haftası Sabancı Müzesi'ndeki Feyhaman Duran sergisini gezdikten sonra gittiğim bahçede beyaz çiçekli narin sakuralar dökülürken pek çok pembe çiçeğin bir araya geldiği türü henüz açmamıştı 🌳🌳. Türlerine göre bazı sakuralar daha erken açıyor. En erken -Şubat ayında- çiçeklenen ağaç Kawazuzakura.


Japonya'daki binlerce sakura ağacının altında yürümek, dinlenmek, uzanmak veya sadece gülümseyerek seyretmek gibi olmasa da -sanırım o bambaşka, gizemli, mucizevi ve sihirli bir görünümdür- güzelliklerin keyfine varmak, meditatif bir durum gibi durmayı, her türlü düşünceyi uzaklaştırıp huzur içinde sadece o anı yaşamayı da hissettiriyor. Güzel olsun olmasın her şeyin geçici olduğu bu dünyada  içten hissedilenler ömür boyu iz bırakıyor. Çoğunlukla da bir duygu uyandıran anlar hatırlanıyor.


Son yıllarda her tarafta vinçlerin, sayısız hafriyat kamyonlarının olduğu ve yeniden inşa edilen İstanbul'da;  yetersiz kalsa da parklara ve bahçelere gidip biraz nefes almayı ihmal etmemeli... Açık yaşam alanlarımızı daraltan betonların, yüksek binaların arasında sıkışan küçük parklara ve doğanın en güzel hediyelerinden biri olan ağaçlara her zaman sahip çıkmak insan gibi yaşamayı benimseyen medeni ve çağdaş bir toplum için kaçınılmaz görevlerden biri olmalı.



🌳 Ekim ve Kasım aylarında ise Japon akçağaçları favorim 🍁🍁
🌳🌳25 Nisan'da tekrar gittiğimde beyaz kiraz çiçekleri tamamen dökülmüş pembe açanlar ise coşmuştu. Tam bir görsel şölendi. Uzun süre ağaçların arasında dolaştım, yakından ve uzaktan seyrettim. Bu pamuksu, bulutsu narin ama mükemmel çiçekler açan ağaçların fotoğrafını çektim. Tek başına yaptığım bu gezintilerden müthiş bir keyif aldığım gerçek. Parklarda, bahçelerde dolaşırken konuşmalara da tanık oldum. Çoğu kişi ağaçları çok beğeniyor, mutlaka fotoğraf çektiriyor ama ne ağacı olduğunu bilmiyordu. 28 Nisan'da müze ziyaretleri için gittiğim Sultanahmet'te Ayasofya ve Sultanahmet Camii arasında yer alan iki sakura da görülmeye değerdi.🌸
 

Konuyla ilgili diğer yazılar:
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi - Sakuralar 🌸🌸🌸
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Sakuralar
Baltalimanı Japon Bahçesi'nde Sakuralar
Zarif Basitliğin Yüceliği: Şibumi ve Sakura
Japon Kültüründe Sadelik 
Ukiyo-e ve Hokusai   
Wabi Sabi

*****Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.  Creative Commons License

0 comments :

Yorum Gönder



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...