5 Mayıs 2016 Perşembe

Çikolata Aşkına


Çikolata hem de en koyusundan. Dark - bitter - koyu - siyah çikolata. Uzun yıllardır tercih edilen hep koyu çikolata ama zaman içinde yüzde oranı değişti. % 60, % 70, % 72, % 80 derken % 85'te takıldı :). Bu tat iyi geldi hem de ne kadar az şeker o kadar sağlık.  Şeker oranı yüksek her türlü tatlı rahatsızlık verdiği için dışarıdaki pastane tarzı yerlerin ürünleri yerine evde az şekerli veya akçaağaç şurubuyla, hurmayla, pekmezle, balla tatlandırılmış kekler, muffinler, brownieler, pudingler yapmak çok daha iyi...


Kakao ağaçlarında yetişen kakao çekirdeğinden yapılan çikolatanın üreticilerine kişisel bir seçimle birkaç örnek vermek gerekirse:  Lindt, Green & Black's Organic, Valrhona, Godiva -Extra Dark Santo Domingo Chocolate-, Läderach  vb. sayılabilir. Özellikle Valrhona butik pastanelerin pasta yapımında kullandığı bir marka. Bu üreticilerin toz kakaoları da bulunuyor.  Son yıllarda artan butik ve yerel üretimlerle birlikte elbette dünyada pek çok kaliteli çikolata markası ve çok fazla çikolata çeşidi var. İlk sıralara İsviçre, Belçika, Fransa, ABD gibi ülkelerdeki markalar giriyor.

 
Sade Türk kahvesi, espresso ve her türlü şekersiz kahve yanında keyifle yenebilecek tüm bu çikolatalarda yoğun kakao tadı alınabiliyor. Kakao oranı %70-85 olan çikolata mutluluk veren özelliği yanı sıra antioksidan etkisiyle de biliniyor. Enerji veren, tok tutan, stresi önleyen, cildi güneşten koruyan, kan şekerini düzenleyen, kolestrolü düşüren, iştah azaltan çikolata kalp sağlığına faydasıyla birlikte günlük magnezyum, demir, lif, çinko, potasyum, fosfor ihtiyaçlarının bir kısmını da karşılıyor. Tabi önemli nokta ölçüyü kaçırmamak yoksa her şeyde olduğu gibi fazlası zararlı. Azı karar çoğu zarar...

 
*****Bu sayfadaki yazının ve fotoğrafların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.   2008-2018 Creative Commons License

0 yorum :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...