17 Mayıs 2017 Çarşamba

Selçuklu'nun ve Mevlana'nın Kenti Konya - 2 - Arkeoloji Müzesi

Anadolu Selçuklu'nun başkenti Konya'nın sokaklarının her bir köşesinde tarihe yolculuk yapmak mümkün. Kentte Selçuklu ve Osmanlı camileri, medreseleri yanı sıra kümbetler, türbeler de yer alıyor. Konya M.Ö. 7000 yıllarına dayanan bir yerleşim olması;  merkezde Mevlana Müzesi, İnce Minare, Karatay Medresesi, Alaeddin Camisi, Sırçalı Medrese, Sahip Ata Camii ve Müzesi, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri, Japon Bahçesi; ilçelerinde İvriz Kaya Anıtı, Meke Gölü, Klistra, Çatalhöyük, Eşrefoğlu Camisi, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, Aya Elena Kilisesi, Tınaz Tepe Mağarası, Kubad-Abad Sarayı, Köşk Kaplıcaları, Karapınar Obrukları, Tuz Gölü, Ilgın Kaplıcaları, Yer Köprü Şelalesi, Oymalı Yeraltı Şehri, Aziziye Camisi, Ereğli Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi ve Akşehir Arkeoloji Müzesi gibi tarihi yapılara, eserlere ve doğal güzelliklere sahip olması açısından önemli bir ilimiz. Zaten Türkiye'nin her bir ili çok fazla medeniyeti, kültürel mirası ve doğal güzellikleri birlikte barındırması açısından paha biçilemez aslında. Vatanımızın değerini bilelim ve yok etmek yerine bu hazinelerimize sahip çıkabilelim. Konya özellikle Selçuklu'nun izini sürmek isteyen tarih gezginleri için bulunmaz bir yer.




Sahip Ata Camii yakınında yer alan Konya Arkeoloji Müzesi'nde ön bahçede, taş ve mermerden yapılmış Roma Devri (M.S. 2. 3.yüzyıl) heykelleri, lahitleri, mezar sandukaları ve stelleri, mezar aslanları, sütun başlıkları, yazıtlar ile; girişindeki revakta, Bizans Devri, taş ve mermerden yapılmış mimari parçalar, mezar taşları ve Roma Devrinden mezar stelleri sergileniyor. Tek katlı müzenin salonlarında ise Konya çevresinde bulunan Neolitik Çağ (M.Ö. 6500-5300)  Eski Tunç Çağı (M.Ö. 3000-1950),  Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri) Çağı (M.Ö. 1950-1750), Demir Çağı (M.Ö. 8. 7. 6. yüzyıl), Klasik Devir (M.Ö. 480-330), Hellenistik Devir (M.Ö. 330-30), Roma Devri Bronz Heykelcikleri (M.Ö. 30-M.S. 395), Roma Devri (M.Ö. 30-M.S. 395), Bizans Devri (M.S. 395-1453) eserleri görülüyor. Özellikle mermer lahitler ve  detaylarındaki incelikle son derece güzel işlenmiş yüksek kabartmalı figürleri çok iyi korunmuş. Çatalhöyük'ten çıkarılmış Neolitik Döneme ait bebek mezarı da ölü gömme adetleri hakkında fikir veriyor. Bir sepet üzerine yatırılmış 1 yaşlarındaki bebek iskeletinin el ve ayaklarında taş ve kemik boncuklardan yapılmış bilezikler ve halhallar bulunuyor.

Ne yazık ki ziyaretimiz sırasında bizden başka sadece iki turist müzeyi geziyordu. Müzelerin bu kadar az ziyaret edilmesi üzücü aslında. Bu ülkenin zenginliklerinin farkında olup önemini anlayabilsek keşke. Müzeye giriş ücreti 5 Tl ve Müzekart+ ile bir yıl boyunca sınırsız ziyaret imkanı da var.

Selçuklu'nun ve Mevlana'nın Kenti Konya - 1
Konya Türbeleri
Anadolu Selçuklu Hanları
Anadolu Selçuklu Medreseleri
Anadolu Selçuklu Çini Teknikleri
 
*****Bu sayfalardaki yazıların ve fotoğrafların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.   2008-2018 Creative Commons License

0 comments :

Yorum Gönder



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...