28 Ocak 2011 Cuma

Bir Ortaçağ Şehri: Český Krumlov

Prag seyahatinizde bir gününüzü ayırarak 1992 yılında Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası ve Anıtlar listesine alınan Český Krumlov’u gezebilirsiniz. 1253 yılında ilk yerleşimin olduğu bu şehirde eski dokuyu sonuna kadar hissedip, dar Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşmak eşsiz bir turistik deneyim olacaktır. Prag`a 180 km. uzaklıktaki kentte Vltava nehri kavisler çizerek şehri dolaşır. 

Krumlov adı Latince ve Almanca kökenlidir ve “engebeli çayır” anlamına gelir. Český ifadesi ise 15. yüzyılda eklenir. Bu bölgeden ilk kez Avusturyalı bir şövalye ve lirik şair Ulrich'in “Der Fraundienst” adlı şiirinde bahsedilir. 

Prag’dakinden sonra ülkenin ikinci büyük kalesi olan tepedeki kompleks 1240 yılına tarihlenir. Kalenin olduğu tepeye ara sokakları dolaşarak ulaşılır. Buradan kuleye de çıkabilir şehrin panoramik görünümünü izleyebilirsiniz. 7 hektarlık bir parkla çevrili olan etkileyici büyük kompleks 40 bina, 5 mahkeme binası, kilise ve saraydan oluşuyor. Tiyatro binası için bir saatlik bir tura katılabilirsiniz. Yılda bir defa burada tiyatro oyunu sergileniyor. Kale çevresindeki bahçelerde hava uygunsa gezinti ve piknik yapmak çok hoşunuza gidecek. Girişin ücretsiz olduğu bahçede ayrıca birkaç ayının yaşadığı bölüme de bakabilirsiniz.

Şehirde müze gezmek isterseniz bir balmumu müzesi, bir işkence aletleri müzesi, motosiklet müzesi (eski değirmende) ve iki kukla müzesi bulunuyor. Kukla müzesinin biri Fairytale House, Kajovska 29 numarada diğeri ise St. Jobst Kilisesi, Latran 6 numarada. Bir sanat merkezi olan Egon Schiele´ye biletle giriş yapabilirsiniz. Merakınız var ve karanlıktan korkmam derseniz grafit madeni turuna da katılıp madenci kıyafetleri ile dolaşabilirsiniz. Eğer bahar veya yaz ayı ise nehir kıyısında kahve veya buz gibi biranızı yudumlamak size büyük keyif verecektir. Mevsim kış ise şehir size Ortaçağ yüzünü daha çok hissettirecektir. Sıcak aylarda nehirde kano kiralayabilir veya şehri bisikletle gezebilirsiniz. 

Restoranlar koyu renkli ahşap dekorasyonları ve büyük bira kupaları ile Ortaçağ havasını devam ettirir gibiler. Biranızın yanına ızgara etler, biftek, patates ve lahana eşlik edebilir. Yemek için Old Inn Otel’in altındaki mekân veya Krcma v Satlavske´ye göz atabilir, daha güzel bir yer arıyorsanız nehir üzerindeki Papa´s´ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca pizza için Pizzeria Uno, balık için Rybarska (değirmenin yanında) denenebilir. 

Hediyelik eşya dükkânları Prag´daki ürünlerin aynılarını satıyor. Turizm ofisinden rehber kulaklık kiralayabilir, şehri dolaşırken kimsenin görmediği detayları dinleyip keşfedebilirsiniz. En son nehrin akışını görebileceğiniz bir yerde kısa bir seyir ile şehir gezisini tamamlayabilirsiniz. 


Prag´dan Český Krumlov´a ulaşım trenle, otobüsle veya kiraladığınız araçla yapılabilir. Tren için Ceske Budojovice´de aktarma yapmanız gerektiğinden yolculuk uzun sürecektir. Otobüsle Prag´daki Na Knizeci terminalinden 3 saatte ulaşabilirsiniz. Araba kiraladıysanız aracınızın navigasyon cihazının yönlendirmesi ile uluslararası yol E55´i kullanarak 2 saatte varabilirsiniz. Günübirlik değil de birkaç gün geçirmek isterseniz şehirde küçük ve ucuz pansiyonlar da mevcut. 5 yıldızlı bir otel tercih ediyorsanız Hotel Ryze 16. yüzyılda inşa edilmiş eski bir Cizvit Koleji olan binasıyla sizi ağırlayacaktır. Český Krumlov bizim bildiğimiz anlamda şehir değildir bir kasabadır ama popülaritesinden dolayı şehir olarak anılmaktadır. 

Yazı ve fotoğraflar:  FİLİZ ERDOĞAN  


Filiz Erdoğan'ın diğer gezi yazıları:

Beyaz Kumsalıyla, Mavinin ve Yeşilin Her Tonuyla Koh Chang
Zürih, Rapperswil, Maienfeld ve Heidihaus

*****Bu sayfalardaki yazıların tüm hakları yazara aittir. Sadece kaynak gösterilerek, yazar adı ve orijinal sayfanın aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Nalan Yılmaz adıyla tüm yazılar 'Creative Commons Attribution Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License' altında tescillidir.   Creative Commons License

0 comments :

Yorum Gönder



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...